18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024
spot_img

Половин милион българи страдат от диабет

Половин милион българи страдват от диабет. Това стана ясно по времето на инициативата „Заедно за превенция на диабета”, която се проведе в София. Специалисти преглеждаха безплатно десетки пациенти в градинката пред Университетската болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”. С цел превенция на диабета лекарите извършваха изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, измерваха теглото и обиколка на талията на всички желаещи.

Събитието се организира от Българска диабетна асоциация и с подкрепата на Зона Фарма. Целта е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Според статистиката в България 20% от населението страда от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло. Хората с наднормено тегло са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания.

Проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военно-медицинска академия и председател на Българска диабетна асоциация, обясни, че диабетът се превръща в световна пандемия. „Ако през 2013 г. пациентите, страдащи от заболяването, са били 375 млн., то през 2030 г. броят им ще надхвърли 576 млн.”, коментира тя. „В България от диабет страдат близо половин милион души. Ако през 1992 г., пациентите с диагноза захарен диабет са били около 3%, проучване от миналата година показва, че вече са 8%. През 2030 г. се очаква 15% от българите да бъдат диагностицирани със захарен диабет”, сподели още проф. д-р Ивона Даскалова. „Ранното откриване и лечение на метаболитния синдром може да окаже влияние не само върху превенцията на захарния диабет, но и на сърдечносъдовите заболявания. Профилактиката може да помогне на един пациент с преддиабет да не стига до диабет”, допълни тя.

Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” разясни, че натрупването на килограми често води до покачване на артериалното кръвно налягане, завишени стойности на кръвната захар на гладно, завишен холестерол, триглицериди, които се смятат за основни фактори за отключването на метаболитен синдром. „Заболяването може да се докаже с измерване на талия и ханш заедно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите”, каза още тя. „Пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и пет пъти по-висок риск за изява на диабет отколкото при останалите хора. Също така при тях рискът за намаляване на продължителността на живота е значително по-голям”, коментира доц. Попова.

Лекарите приканиха хората да следят здравето си и да ходят на профилактични изследвания. В градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” участниците в инициативата засадиха дръвчета от вида планински ясен, като по този показаха символично ролята на начина на живот, на двигателната активност, на хранителния режим и дори на определени растителни съставки за подобряване работата на метаболизма. Според биотехнологичната медицина вече има напредък в тази област: патентованият екстракт от планински ясен повлиява върху благоприятно всички компоненти на метаболитния синдром.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles