10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Положителен стимул спира нощното напикаване на детето

Напикаване в детска възраст (инконтиненция) e състояние, което се проявява след 2-3, а може да продължи дори до 7-годишна възраст. То се случва нощем. Ако малчуганът се напишка пред деня, защото се е заиграл, това не означава, че страда от инконтиненция.

Основното правило в случая е детето да не се стресира с караници и заплахи. Напротив, положителният стимул върши много по-добра работа и слага край на неприятната проява.

Според проучване 15% от хлапетата към 5-6 години страдат от нощно напикаване. Пpoблeмът зacягa пpeдимнo мoмчeтaтa.

За преодоляването му първото нещо, което следва да направят родителите е да не укоряват детето, че го прави. Не бива да му бъде вменявано чувство за вина.

„Hе възможно да му се забрани да подмокря леглото, то само ще ви помоли за помощ“, казва главният психолог на Клиничната педиатрия в Северозападния университет в Чикаго (САЩ).

Според педиатъра Хауърд Джей Бенет, когато не говорите за нощното напикаване пред детето, то смята, че е единственото, засегнато от проблема. Затова му споделете, че и други деца правят същото, но са престанали с времето.

Следващата стъпка е да изслушате съвета на педиатъра, защото подмокрянето нощем може да е в резултат на инфекция на пикочните пътища, стрес и дори диабет. Лекарят ще изпрати своя малък пациент на специализирани изследвания, за да бъдат отхвърлени тези хипотези. В повечето случаи, причината е забавено развитие на нощния контрол на пикочния мехур. Уверете се, че детето се изпишква преди лягане. Създайте му този навик. Тогава и вероятността на се подмокря ще намалее. Създайте му стимул. Споменете за награда, ако то остане сухо до сутринта. Стремежът да я получи ще работи на подсъзнателно ниво, а шансът да не се наложи да сушите матрака сутрин е много голям. Спазете обещанието си, дайте обещаната награда. Можете да измислите игра, която да затвърди състоянието на сухия матрак сутрин. Например, за всяка нощ без напишкване му обещайте стикер. Когато то събере 3 или 5 или 10, или колкото вие определите, стикерчета му се полага желана от него играчка. Ако все пак, то не се устиска някоя нощ, дайте му шанс да получи своето поощрение на следващата, за да събере определения от вас брой до въжделаната придобивка. Събере ли необходимия брой стикери, купете му играчката.

Наблюдавайте дали детето няма запек или проблеми със стомаха. Понякога тези неща оказват влияние върху пикочния мехур, тъй като съдържимото в коремчето го притиска. Ако то наистина има този проблем, давайте му по-често печени ябълки, пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които подпомагат изхождането.

 

Следвай ме – У дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles