11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Постите започнаха: 40 дни без блажно и секс

Светата Четиридесетница, както се наричат Великденските пости, започна. Днес, 11 февруари, е последният ден, в който православните християни консумират месо. През следващата седмица е разрешена употребата на риба и млечни продукти. На 18 – е Неделя на прошката, когато християните си искат взаимно опрощение за обидите, а по народна традиция новобрачните семейства ходят на гости с дарове при кумовете. Това е неделята, наречена Сирни Заговезни, защото за последно преди 40-дневния пост се консумиратг млечни храни.

Първата седмица от Великата Четиридесетница е особено строга, храната се приготвя дори без растително масло. Тази традиция обаче днес спазват само най-ревностните православни християни и монасите.

По време на поста има дни, в които се разрешава риба, но сексът дори със законния партньор е забранен.

„Постът в никакъв случай не е диета, а е средство за извисяване на духа ни“, обясни за „Следвай ме“ Западният и Средноевропейският митрополит Антоний.

По тази причината Православната църква не одобрява наричането на „пост“ на хранителен режим, в който се изключват храните от животински произход, но не следва покаяние за греховете, вътрешна решителност те да не се повтарят, изповед и приемане на Светото Причастие.

Свещениците освобождават от спазването на външната му страна, каквото е консумирането само на ястия от растителен произход, болните, възрастните, децата, бременните, кърмачките, хората на тежкия физически път, както и пътуващите.

Затова, ако спадате към някоя от тези категории и ще постите за пръв път, консултирайте се преди това с вашия енорийски свещеник или духовник, при когото смятате да се изповядвате и да приемете за ваш духовен наставник.

„Следвай ме“ пожелава спасителни пости на православните християни, както и на католиците, при които адвентът (другото наименование на постите), се възприема повече като вътрешно съпреживяване.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles