8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Постна баница с праз – 2 вида

Баницата, това ориенталско тестено печиво се радва на заслужено присъствие на бългаската трапеза. То е толкова залегнало в нашия бит и традиции, че мнозина дори не се замислят за близкоизточния му произход.

Който разбира, АВАНТИ избира

В периода на поста православните християни не могат да си позволят традиционната баница с яйца и сирене. Не я консумират и веганите. И за едните, и за другите „Следвай ме” ви предлага рецептите на два варинта поста баница с праз. Тя е идеална за закуска, но и за лека вечеря. С нея можете да предложите чаша бяло, червено или розе вино. Всичко необходимо за доброто настроение на вашата трапеза и с отлично качество можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Те се намират ТУК

Баница с праз и картофи

Продукти: 1 пакет фини кори за баница, 600гр. картофи (около 5 средно големи), 1 стрък праз лук,  сол и черен пипер на вкус, 1/3 ч.ч. олио или мазнина за готвене по избор.

Приготвяне: Лукът се почиства и нарязва на колелца. Обелените картофи се настъргват на ситно ренде. В загрят тиган на среден огън се загряват 3 супени лъжици мазнина за готвене. В нея се задушават картофите и празия лука за 10-15 минути. Добавят се сол и черен пипер на вкус. Оставя се да  изстине. От корите за баница вземайте по две, ако са много тънки. Разстилат се и в единия край се сипва от плънката. Завиват се и се слага в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Така се процедира с всички кори докато свърши плънката. Суровата баницата се намазва с мазнина. Може да се посипе сусам, пече се на загрята на 180°C фурна. Готова е след около 30 минути или до получаване на златист загар.

Баница с праз и чушки

Постна паница с праз и чушки

Продукти: 1 пакет фини кори за баница, 3 големи стръка праз лук или 4 малки, 4 големи червени чушки (5 по-малки), 0,5 кафена чашка ориз,  сол и черен пипер на вкус, олио или зехтин.

Приготвяне: Лукът се изчиства и нарязва на колелца. Чушките се нарязват. Зеленчукът се задушава в мазнината, добавят се оризът и се налива малко вода, колкото набъбне. Прибавят се подправките. В единия край на всеки две кори се слага от плънката по дължина. Навиват се. Нареждат се в тава. Намазват се с мазнина и по желание се посипват със сусам. Пече се.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles