10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Потвърдиха по един случай на коронавирус в Гърция и Северна Македония

Пробите са 9 българи са отрицателни за Covid-19

Първи случай на коронавирус е доказан лабораторно в гръцкия град Солун, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Kathimerini“. Здравните властите уточняват, че става дума за жена на 38 години, която наскоро е пътувала в района на Северна Италия. Семейството й ще бъде поставено под карантина за приблизително 14 дни.

Мерките, наложени от здравните власти в Гърция са временни забрани за пътуване до и от страни с голям брой инфекции, възможност за реквизиране на легла в хотели и частни клиники,э ако пламне епидемия, както и евентуално временно затваряне на „закрити места за обществено събиране“, като училища, места за поклонение, университети, театри, кина, места за спорт и изкуства.

Късно след обяд на 26 февруари здравните власти в Северна Македония обявиха първи случай на коронавирус в страната. Диагностицирана е жена, която пристигнала с ван от Италия и потърсила медицинска помощ рано сутринта. Останалите пътници в автомобила са подложени на тестове за заболяването.

Междувременно от българското Министерство на здравеопазването съобщиха, че пробите на 9 болни граждани са отрицателни. Резултатът е от Националната референтна лаборатория. Пациентите са настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас.

„Внезапното покачване на случаите на коронавируса в Италия, Иран и Южна Корея е „много притеснително“, но вирусът още може да бъде лесно задържан и не може да бъде описан като пандемия, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, предаде Reuters.

Заразявания, свързани с пътувания до Иран бяха потвърдени в Бахрейн, Ирак, Кувейнт и Оман, докато случаите, свързани с Италия се разпространиха до Алжир, Австрия, Хърватия, Германия, Испания и Швейцария според Гебрейесус.

Но за първи път случаите на заразени в рамките на един ден извън Китай надвишиха тези в азиатската страна. В изминалия ден бяха регистрирани 427 случая по света и 411 в Китай, според Гебрейесус и цифри, предоставени от говорителя на СЗО Фадела Чаиб.

„Не трябва да избързваме с обявяването на пандемия без внимателен и изготвен с чист ум анализ на фактите“, каза още ръководителят на СЗО.

„Използването на думата пандемия безотговорно няма да доведе до нищо хубаво, а само ще повиши риска от разпространението на страх, паника и парализиране на системите“, добави той.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles