9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Поясът на Богородица помага за зачеване

Реликвата се съхранява в монашеската република Света гора

Денят на свети Киприян и свети Генадий

Днес църквата – Православна и Католическа от източен обред  отбелязва Полагане честния пояс на Пресвета Богородица и паметта на Свети свщмчк Киприан, Свети Генадий, патриарх Константинополски.

Освещаване на лентички с докосване до реликвата

Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръчка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг. Реликвата се съханява в монашеската република на Света гора, полуостров Атон, в манастира Ватопед. Смята се, че той помага за зачеване. В Русия е разпространена практиката със същата цел  панделки с надписи на църковнослабянски да се докосват при поклонение до пояса на Пресветата Дева и след това да се дават на бездетни жени, които ги носят около кръста си, за да заченат. Всичко това са само традиции и вярвания. Чудеса и изпълнения на желания, както спекулативно се употреяват тези глаголи не се извършват от предмети, а от искрената молитва на християнина. При това, дали човек живее според християнските предписания също е условие Бог да му дари своята милост за удовлетворяване на една или друга нужда.

Ето как се развива историята на пояса на Пресвета Богородица по-нататък през вековете: В V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, той бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св. Богородица“. През Х век реликвата е прославена чрез особена личба. Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, след като дълго време страдала от душевна болест, получила веднъж насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната царица и тя веднага оздравяла. Заради даруваната милост били отправени благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал.

Свети Киприян Картагенски

За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х век празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица“.

Православната църква и Католическата от източен обред празнуват на 31 август  и двама светци. Това са свети Киприян и свети Генадий.

Свещеномъченик Киприан е един от отците на Църквата от трети век – време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква.

Роден е около 200 г. в Картагенв богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия.

Проявил интерес към християнството, запознал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияние бил приет в християнската община в Картаген.Раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилий. След кръщението му, свети Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат – за епископ.

По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, свети Киприан бил посечен с меч.

Свети Генадий проповядвал срещу монофизитите

Свети Генадий  е патриарх на Константинопол през 458 – 471 година. Първо е бил първо игумен на манастир в Константинопол. През началото на 430-те години той става известен като голям противник на Кирил Александрийски. През 458 г. Генадий става патриарх на Константинопол като наследник на Анатолий и продължава неговата безкомпромисна борба против монофизистите.

По времето на службата на Генадий започва подвигът на стълбовия светия Даниил Стълпник при Константинопол. Генадий отишъл и благословил Даниил.

През 459 г. Генадий свиква събор от 81 епископи, които вземат решения преди всичко против симонията (търговията с църковни реликви).

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles