10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

По френски: лавандула в двора

В декоративна леха пред къщата или в саксийка – акцент на балкона

Провинцията на Южна Франция е регион известен с необятните си полета с лавандулови насаждения, отглеждани за парфюмерийната индустрия. В Северна Америка, храстовидното многогодишно растение е популярно най-вече заради своите цветове и аромат и служи за обогатяване на всеки пейзаж заради красотата си и способността да издържа на горещина и суша, съобщава lavandula.bg

За какво служи

В градината, лавандулата може да служи като украса, обграждаща с аромата и красотата си всяка пътека, като може да бъде подрязвана във формата на нисък праг. Ако почвата е трудно обработваема, само няколко храстчета от растението ще предадат на двора невероятен изглед. Лавандулата също така е и прекрасен акцент към всяка билкова градинка, като уникалните й сиво-зелени листенца контрастират не само със собствените й цветове, а и с всякакви зеленолистни билки и други растения. Всъщност, лавандулата расте също толкова добре и в изкуствена почва. В топлите региони, тя вирее дори по-добре в саксии, като се възползва от по-доброто отводняване и циркулацията на въздуха.

Как се засява

В региони с мека зима, най-подходящото време за сеитба е есента, за да може растението да развие здрава коренова система, преди горещото лятно време да го изсуши. Пролетното засяване може да бъде успешно, ако сте сигурни, че младите растения ще бъдат поливани редовно, докато се стабилизират. Затова ние препоръчваме ранната пролет, около началото или краят на март, в зависимост от метеорологичните условия.

Подготовка на мястото

Лавандулата вирее в добре дренирана почва или такава, към която сте добавили пясък, който да позволява дренажа. Разсадът представлява готови коренчета, които се посаждат на разстояние 40 см. едно от друго. За подобряване процеса на отводняване, посадете лавандулата в повдигнали легла или на най-високите точни в градината.

Болести и вредители

Когато лавандулата е посадена в добре дренирана почва с подходящ климат, шанса да се появят болести е минимален.

Ако все пак се появят светло-жълти петна по листенцата и стеблата на растенията Ви, просто изкоренете заболелите коренчета и ги изгорете, за да не се разпространява и към здравите растения, дори ако е било само на няколко листенца. Гниенето на корените е другият от най-често срещаните проблеми на лавандуловите насаждения. То е причинено гъбички, които се образуват във влажната почва. Единственият начин за превенция е да подсигурите доброто отводняване на почвата, което както казахме е изключително важно при това растение. Ако растенията увяхват или изсъхват, то най-добре е да ги премахнете и да унищожите засегнатите коренчета.

Подрязване

Лавандулата е многогодишно растение, което живее около 15 години и се нуждае от подрязване още докато е младо. Ако не бъде обработено до втората година от посяването, има вероятност то да започне да придобива дървесен вид, който се изразява в получаването на по-малко и по-здрави стебла и съответно по-малко цветове.

Още година след посяването на лавандуловите храстчета, премахнете новия растеж, включително и стеблата с цветове. Оформете растението в сферична форма. Не се притеснявайте от агресивната резитба – лавандулата расте бързо и може да може да удвоят размера си всяка година, в периода на растежа си. През втората година подрежете младите израстъци още през ранната пролет, за да насърчите цъфтежа. Подрежете отново на есен, като премахнете цветовете и отново оформите сферично храста. Когато растението е на три години, то се счита за зряло и е достатъчно само да бъдат обрани цветовете му и евентуално отново малко да се подобри сферичната му форма.

Female hands gently holding lavender bunches in the field. Cropped frame.

Предпазване

Ако решите да отглеждате лавандула в саксии, то тя трябва да бъде защитена през зимата, тъй като в саксията пръстта е поне с 6-7 градуса по-студена, отколкото в почвата. Преместете саксията откъм най- топлата и слънчева страна на къщата.  Увийте саксията в стреч фолио или друг материал, който да защити растението от вятъра. Ако зимата е наистина студена увивайте саксията с одеяло през нощта.

Базови съвети:

* Непрекъснато слънце най-малко 6 часа на ден!

* Отличен дренаж – харесва каменни и пясъчни почви.

* Циркулация на въздуха – дръжте района около корените почистен от пълзящи растения или плевели.

* Подрязвайте ежегодно, оставяйки 1-2 см. от светлозелените листенца. Не режете стеблата. Правете това около деня на Свети Валентин или след най-студената част на зимата.

|* Поливайте веднъж седмично, като внимавате на да удавите растението.

* Запомнете: топло, сухо и високо!

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles