5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Правителството: Болничните да се изчисляват по нов начин

Промяната била, за да не бъдат ощетени работещите на смени

 

Болничните да се изчисляват по нов начин, като това ще става почасово. Тази промяна въведе правителството с Наредба за работното време, почивките и отпуските, която прие днес.

„Целта на измененията е да се усъвършенства нормативната уредба за сумирано изчисляване на работното време, което обикновено се прилага при работа на смени. С промените се постига максимална степен на прецизност при отчитането на реално положения труд през отчетния период, което ще доведе до по-голяма справедливост при заплащането му“, се казва в прессъобщението на кабинета.

В наредбата се въвежда специална разпоредба (чл. 9б, ал. 3). С нея се определя, че когато работник или служител е ползвал отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане или отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст през целия период или част от периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време, нормата за продължителността на работното му време се преизчислява. Това става като от нормата, утвърдена при съставяне на поименния график, се извадят часовете, в които не е бил на работа, тъй като е ползвал съответния вид отпуск.

„Измененията в наредбата не променят по никакъв начин реда за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения, които се полагат на работника или служителя при ползване на изброените видове отпуски и не могат да доведат до ощетяване на неговите права“, твърдят от правителствената пресслужба.

От там заявиха, че редът и начинът за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения при сумирано изчисляване на работното време е уреден в чл. 34 на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Съгласно ал. 1, паричното обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст при сумирано изчисляване на работното време и при работа на смени по часов график се изплаща за работните часове по личния график на осигурения, а ако няма такъв – по графика на звеното.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles