10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Православната Църква чества двама емблематични светци

Православната Църква чества днес, на 2 януари, двама емблематични светци, живяли в отдалечени епохи, но оставили трайни следи в християнството.  Единият от тях, свети Силвестър папа Рилски Първи е от IV век, а другият, свети Серафим Саровски от края на XVIII и началото на XIX век.

Свети Силвестер, папа Римски Първи е заемал папския престол от 314 до 335 година. Православните го честват на 2 янури, а католиците на 31 декември.  По време на управлението му се установяват много важни правила в Римския епископат. Едно от най-значителните събития, които се свързат с него е коронацията на Константин (Велики) за император, впоследствие кнонизиран. Свети Силвестър в битността си на папа Римски дава благословия  на Елена, майката на императора, впоследствие също канонизирана, да предприеме мисия в Палестина за откриването на Христовия кръст.   

Серафим Саровски Чудотворец 19 юли 1754/59 – 14 януари 1833 г. е един от най-почитаните руски светци с неоценим принос за православието. Подвизавал се е като скромен монах и отшелник.  В живота му няма героични моменти и бляскави истории. Стотици след среща с него са придобивали дух на смирение и са започвали да водят християнски живот.

„Следвай ме” ви предлага няколко емблематични наставления на св. Серафим Саровски:

„Придобий мирен дух, и тогава хиляди души ще се спасят около тебе!”

„За да придобие мирен дух, човек трябва да обяви безпощадна война на своите страсти, особено на; чревоугодието, блуда, сребролюбието и тщеславието (гордостта).”

„Човек трябва да внимава и да пази ума и сърцето си от непристойните помисли и впечатления, като се старае да ги отблъсква още от самото тяхно нападение.”


Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles