25.8 C
София
неделя, юли 21, 2024
spot_img

Празник на иконата „Достойно есть“

Хирургът – светец Лука (Войно-Ясенецкий) е държала този образ на Пресвета Богородица в операционната, отказал да работи, когато комунистите я свалили от стената

Църква почита на 11 юни една забележителна икона на Пресвета Богородица –  „Достойно есть“. Оригиналът й се пази в Света гора. Нейно копие има и в България. То беше направено по настояване на покойния патриарх Максим в последните години от живота му.

За чудодейното застъпничество на Божията Майка след молитви пред този Нейн образ са разказвани много истории, на които няма да се спираме. Има обаче едно забележително обстоятелства, което е по-малко известно у нас.

Руският хирург и светец, лежал продължително време в съветски лагери, Лука (Войно-Ясенецкий), имал в операционната точно това изображение на Богородица. Преди всяка хирургическа интервенция той й се молел. В началото на 1920 г. комисия по пропагандата го накара да я свали от стената. Мотивът бил, че болницата е държавно учреждение, а Църквата е отделена от държавата. Хирургът – светец обаче напуснал и казал, че няма да се върне на работа, докато образът не бъде върнат на мястото му. Той можел да си позволи тази смелост и заради изключителната си вяра, но и защото бил търсен специалист. По същото това време се разболява съругата на голяма партийна номенклатура, която трябвало да бъде оперирана. Потърсили хирурга, но той заявил, че заради религиозните си убеждения няма да влезе в операционната, докато не види там отново лика на Богородица. Обещали му, че това ще се случи още на следващия ден. Той изпълнил лекарския си дълг и за изненада на всички комунистическата власт му върнал иконата.

Светителю Лука, моли Бога за нас!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles