3.3 C
София
вторник, декември 5, 2023
spot_img

Преглеждат и консултират безплатно диабетици в Бургас

Отделението по ендокринология в Университетската болница в Бургас (бивша областна) отваря вратите си за безплатни консултации. Те са за хора, които са засегнати от диабета. Инициативата на медиците е посветена на Световния ден за борба с това заболяване, който се отбелязва на 14 ноември, съобщиха оттам.

Прегледите ще бъдат пред октомври и ноември. На срещите със специалистите-ендокринолози хората ще могат да обсъдят своето състояние, диета и лечение.

В отделението се извършва най-съвременна диагностика и лечение на захарен диабет, както и цялостна грижа за проследяване на пациентите. Провеждат се обучения за правилно хранене и двигателна активност, както и контрол на кръвната захар в домашни условия. „На отворените врати каним всички диабетици, които имат лош контрол на кръвната захар, нуждаят се от допълнителни консултации относно храненето и проследяването, както и тези, които желаят да получат второ мнение или просто да поговорят с лекар-специалист“, посочи д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог и началник на отделението. Консултациите ще бъдат извършвани от нея и колегите й – д-р Надя Делииванова, специалист-ендокринолог и д-р Диляна Иванова.

От тази година Здравната каса финансира поставянето на постоянни сензори за проследяване нивата на кръвната захар при диабетици. Вече не е необходимо това да става чрез убождания, които често са досадни и травмиращи за пациентите. Сензорите доскоро бяха одобрени по каса само за деца, но вече е възможно да се поставят и на възрастни. По време на отворените врати ще се обсъди тази възможност за нуждаещите се диабетици.

Безплатните консултации ще се проведат след предварително записване на тел. 0879 357 660. Записванията се осъществяват всеки делничен ден от 16 до 18 ч.

Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас е ключово за региона, защото няма друго място, на което да се лекуват и проследяват в болнични условия пациенти с ендокринологични проблеми. По-голямата част от тях са диабетици. Годишно през отделението преминават близо 1500 пациенти. Стресът, недоимъчното хранене, лошите битови условия са най-честите причини за възникването на диабета. Добре е всеки човек да се изследва за диабет поне веднъж годишно.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles