-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Предметите у дома, които ни тровят. Вижте кои са те.

Наясно сме, че миенето на зъбите, банята, чистотата, витамините, миенето на ръцете и рационалното хранене са нашите съюзници за добро здраве. Знаем ли обаче какво ни трови всекидневно вкъщи без дори да подозираме? Това са предмети от нашия бит. За да сме здрави обаче трябва да се разделим с някои от тях.

Старите пластмасови кутии. Прегледайте всяка от тях. На която откриете щемпел РС (поликарбонат), не се колебайте да я запратите в кофата за боклук. Тези кутии съдържат бисфенол А – токсично химическо вещество.

Освежителите за въздух. Те съдържат бензендикарбоксилна (фталова) киселина, която се прибавя в тях, за да се удължи ароматният им ефект. Честото й вдишване уврежда репродуктивната система. Много по-здравословно е проветряване.

Антибактериалният сапун. Той е много ефикасен в борбата с болестотворните бактерии, но съвсем не е безопасен за организма. Широкомащабно изследване, проведено от Агенцията по контрол на качеството на хранителните продукти и лекарства в САЩ показва, че триклозанът – главната съставка в този вид сапуни, нарушава хормоналния баланс в оранизма, също така пречи на имунитета да противостои на микробите и повишава резистентността към антибиотиците.

Проскубаната четка за зъби. Вашата четка за зъби се износва много по-рано, отколкото си мислите. При използването й два пъти дневно след два – три месеца тя е истинско батериално бунище. Затова, денталните доктори препоръчват тя да се сменя всеки месец.

Различните вехтории. Това, което ни окръжава, влияе и на настроението ни. Предметите, които подритваме с години на балкона и не ни служат за нищо няма да н направят щастливи. Нещо повече, те н карат подсъзнателно да се чувствам зле. Освен това, колкото повече ненужни неща има около нас, толкова повече те ни пречат да се концентрираме върху главното. Лайф коучът Гейл Бланк ги нарича „жизнени петна”. Не знаете от къде да започнете? Започнете от ненужните предмети, които ви се пречкат непрекъснато, подарете ги или направо ги пуснете в контейнера за смет.

Старата спирала за мигли. Кремовете и течните средства за макиажа могат да съдържат милиони бактерии. Офталмолозите препоръчват те да се сменят с нови на всеки три месеца, ако са отворени. Това важи и за старите кутиики за очни лещи, както и за старото червило в хладилника.

Дъската и гъбата за миене на съдове. Тези предмети се замърсяват с остатъци от храна, сменяйте ги регулярно. Някои дезинфектират дъската всяка седмица за 5 минути в микровълновата фурна, ако се побира в нея.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles