8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Представят две книги за светец, наричан Светкавица

Две нови книги за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец, наричан още Светкавицата, ще бъдат представени на 30 ноември. Премиерата им ще бъде от 18.30 часа в салона на Софийската света митрополия (ул.“Калоян“ 7, ет.2).

Техен автор е журналистът Ангел Бончев, който през миналата година популяризира живота св. Лука Кримски с филма си „Светителят хирург“ и детската книга за Кримския чудотворец „Свети Лука Доктора“. Премиерата на книгите „Св.вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“ ще бъде съпътствана от интерактивното представяне на някои от чудесата в книгите чрез прожекция, както и личния разказ на някои от преживелите чудо по молитвите на свети Ефрем Нови чудотворец. Поздравителен адрес ще бъде прожектиран от митрополита на Кифисия, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диозец се намира манастира „Благовещение“ в Неа Макри, Гърция, където е живял и пострадал мъченически свети Ефрем Нови чудотворец. Организаторите са помислили и за изненади към всички, които ще присъстват на премиерата на новите православни четива.

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен.  Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.

„Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години. Илюстрациите нямат аналог на никоя друга православна детска книга през последните години у нас, те са в неовизантийски стил. Оформлението е поверено на художника и богослов Мариан Костадинов.

 

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles