9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Прототипът на BG ваксината срещу COVID-19 вече е готов

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработвана в БАН, вече е готов. Това съобщи имунологът проф. Aндрей Чорбанов от академията, който е ръководител на екип. „PCR тестът може да хване инфекцията, когато има и когато няма симптоми, докато антигенният тест може да установи наличието на коронавирус в организма само, ако вече имаме симптоми. Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден“, обясни проф. Чорбанов в студиото на „Денят ON AIR“. По думите му, колкото повече мутира вирусът, толкова по-малка е смъртността, но заразява повече хора. Той смята, че по отношение на имунитета, мъжете са послаби и боледуват по-тежко от вирусни заболявания.

д-р Александър Симидчиев от МВР-болница, който също бе в студиото, заяви, че е важно „да се обединим зад общи каузи, за да преборим пандемията“.

„Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат. Трябва да им се говори като на възрастни, разумни хора“, заяви той. „Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна“, каза на финала д-р Симидчиев.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles