10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Проф. Аргирова: Всеки 4-ти тестван е с коронавирус в последната седмица

Всеки ден се регистрират много повече лица, които са заразени. От около 20-тина дни всеки четвърти тестван е с коронавирус. Това каза водещият вирусолог и председател на Българското дружество по вирусология проф. Радка Аргирова пред БНТ.

„Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват, сега вече идват хора със симптоми. Заразените след това си получават предписанията. Доста хора обаче, които имат симптоми, не се изследват за коронавирус”, посочи тя.

Проф. Радка Аргирова обясни, че  се е увеличил много броят на лабораториите, но при отчитането на PCR има много строги правила, затова и няма място за съмнение в резултатите. „Съмнения може да се появят, ако тестът не е взет правилно. До три часа е времето за излизане на резултатите от PCR тест.Тези проби се пускат в специална машина, там трябва да са няколко, има и контроли.”, уточни тя.

Според проф. Аргирова не трябва всички хора да бъдат подлагани на PCR тест, а трябва да се ползва антигенен тест, който показва положителен резултат, когато човек има симптоми. Той можело да бъде използван особено в случаите, когато тестваният влиза в болница за операция.

Работи се и в насока екипите за спешна помощ да могат да извършват такива тестове. Резултатите от тях излизат след 20-ина минути, като при болните може да се случва и по-бързо.  Ако тестът показва една линия, означава, че е извършен правилно, а при две – има и положителен резултат.

По думите на проф. Радка Аргирова това няма да е последната епидемия и ние трябва да внимаваме доколко животинския свят се приближава до нас.

„Става все по-трудно обслужването на болните и при това положение е много добър апелът на Българския лекарски съюз към студентите по медицина и пенсионираните лекари“. Това каза тя и поясни, че ремдесивир е единственото лекарство, към момента, насочено към коронавируса SARS-Co-2, който причинява болестта COVID-19. Другите медикаменти, с които се третират болните при заболяването, са за симптомите.  „При „Ремдесивира“ има тънкост – трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се изчаква, уточни проф. Аргирова. – Притеснява ме, че при непрекъснатата изменчивост на вируса, дали антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант. Такива случаи има във вирусологията“, допълни тя.

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles