22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Проф. Балтов: Още поне 6 месеца ще живеем с COVID-19

Още минимум шест месеца коронавирусът ще остане между нас. Това прогнозира доректорът на болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред БНТ. „Не се знае и колко траен е имунитетът след преболедуване. Така че е възможно да има втори и трети пик. Дай боже, да се създаде бързо ваксина“, заяви лекарят.

Според него болници в страната издъхват, защото част от хората не разбират, че мерите се разхлабват, а не се премахват. „Човек трябва да носи маски не, за да пази себе си, а околните. В момента положителните проби на ден са около 4 % от всички направени тестове. Ако хората тръгнат да правят каквото си искат, много скоро този пороцент ще сочи на 10“, коментира Балтов.

Броят на заразените здравни работици по цял свят е 90 хиляди. В Пирогов 50 медици от 2300 души песонал са болни от COVID-19. Пирогов е болница, която е отворена за всички.Ние нямаме бариера, която може да спре пациент, който търси помощ. Днес стават 60 дни от нощта, в която интубирахме първата пациентка с коронавирус, каза проф. Балтов.

Случаите, които Пирогов обслужва в момента са около 1/3 от капацитета в нормални условия. За три седмици болницата успява да се транформира от спешна в такава, където се лекуват хора с новата инфекция. За два месеца лечебното заведение пък е получило материални и парични дарения в рамер на около 4 милиона лева.

„Пуснали сме в отпуска възрастните ни колеги. На първа линия са младите лекари и специализанти. Разбира се, те не са сами. Зад тях са техните ментеори, които ги учат. Коронавирсът не е обикновен грип, който минава за 7-8- 10 дена. След 4-5 дни при COVID-19 започва влошането. Задължително правим скенер, на които се виждат едни засенчвания тип мътно стъкло, което е харатерно за заболяването“, разяснява лекарят.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles