5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Пуйка, пълнена с кестени

Пуйката е традиционно празнично блюдо в редица страни по света. Това птиче месо е подходящо за обилните трапези на Коледа и Нова година, тъй като не е мазно, но с подходяща плънка и гарнитура се приема леко от храносмилателната система, не натоварна организма допълнително с мазнини и тежко смилаеми храни.

„Следвай ме” Ви предлага вариант с кестени, който се приготвя в Гърция и Турция. Тази рецепта е описана и изпитана от прочутите в миналото кулинарки Пенка Чолчева и Цветана Калайджиева.

Продукти: пуйка цяла – 3 кг (ако е по-тежка, увеличете количеството на останалите съставки, колкото е необходимо), телешко месо смляно – 100 г, свинско месо смляно -100 г, бекон (сланина) смляна или нарязана на много ситно– 100 г, кестени ½ кг, чесън – 3-4 скилидки,  ситно нарязани гъби – 100 г, сол и черен пипер – на вкус.

Приготвяне: Измийте кестените, цепнете ги с нож и ги сварете в леко подсолена вода. След като ги обелите, ги пасирайте на пюре. Прибавете към тях смлените меса, бекона и останалите продукти. Разбъркайте добре и напълнете пуйката със сместа. Зашийте птицата, облейте са я с малко вода и намажете я с мазнина. Печете, периодично поливайте с образувалия се в тавата сос.

Ако сте успели да изпечете кестени отделно, можете да поднесете готовото блюдо, като гарниране изпечената птица с тях.

 

Следвай ме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles