15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пуйка с какаов сос (Мексико)

Купилите сте пуйка за Нова година, но приготвянето й с кисело зеле вече години наред Ви е омръзнало. Искате да експериментиране нещо необичайно, но не знаете какво.

Ако сте сигурни, че действително сте склонни да преодолеете традицията и близките Ви няма да се сърдят заради екперимента, „Следвай ме” Ви предлага една мексиканска рецепта за пуйка с какаов сос, която е описана за пръв път от прочутите преди половин век кулинари Пенка Чолчева и Цветана Калайджиева.

Измийте пуйка с тегло 1 ½ – 2 кг. Две сухи филии хляб се накисват в прясно мляко. Нарязани две глави кромид лук се задушават в мазнина. Към тях се прибавя хлябът, 3 яйца, 150-200 г ситно нарязани колбаси, сол на вкус и 2-3 скилидки чесън, накълцани на ситно. Разбъркайте сместа и напълнете пуйката с нея.  Зашийте отвора и опечете във фурната, в която сте прибавили малко вода и мазнина. Периодично, докато птицата се пече, я обливайте със соса. Когато месото е изпечено, го извадете от фурната, но го оставете на топло, например върху печката.

В остатъка от соса в тавичката прибавете 2 водни чаши бяло вино, 2 чаши сметана и 80 г какао. Оставете соса да ври 3 – 5 минути. Ако течността е малко, добавете вода и мазнина.  Поставете пуйката в чиния за сервиране и я залейте с него. Аранжирайте с портокали и лимони, нарязани на кръгчета. Върху пуйката можете да посипете смлени бадеми или други ядки.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles