13.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

Пускат 400 нови линейки в страната

Новият филиал на спешна помощ в Божурище ще обслужва 30 хиляди души

четиристотин нови линейки ще бъдат пуснати в страната. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на откриване на новия филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Божурище край София.

„Новия филиал е доказателство, че грижата за здравето на хората е най-важното за нас. Последното откриване на филиал към ЦСМП – София е през 2012 г., като се надяваме тази добра инициатива да продължи и в бъдеще. Целта е медиците да са в близост до пациентите и да оказват във възможно най-кратки срокове необходимата за хората помощ“, каза министър Ананиев.

Филиалът ще работи 24 часа, 19 души ще са ангажирани на смени, в това число лекари, медицински фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейка. Филиалът ще разполага с две линейки, а хората, които ще обслужва са около 30 000.

„Нашата най-голяма амбиция е да реализираме големия проект за Спешна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 163 млн. лв., като на територията на цялата страна ще има 237 точки, в които ще работят модерни, оборудвани с най-съвременна техника центрове, част от нашата цялостна здравна реформа. На сайта на Министерството на здравеопазването вече са качени техническите спецификации за новите 400 линейки. С тях ще създадем по-добри условия за работа на медицинския персонал и ще осигурим по-голямо спокойствие на българските граждани, че ще получат навременна помощ“, посочи още здравният министър.

По повод специализираната комисия за лекарствата Кирил Ананиев коментира пред журналисти: „Създал съм работна група, която в срок до края на месеца да отрази всички необходими промени и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи специализираната комисия за новите молекули“.

Комисията ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално, стана ясно още от думите на министъра.

„Гарантирам бързо придвижване на случаите, ще бъде направена цялостна организация, така че да няма забавяния“, заяви още здравният министър.

Здравното министерство има предишен опит в тази посока, припомни министърът.

 

Следвай ме – Здраве

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles