10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Пуснаха безплатните PCR-тестове с направление

Безплатни PCR тестове се отпускат вече с направление от общопрактикуващите лекари. За тях на лабораториите ще плаща Националната здравноосигурителна каса, ако става дума за пациент, който има здравни осигуровки. Тази възможност е залегнала с анекс към Нацоналния рамков договор и от днес е публикувана в Държавен вестник.

Всеки джипи може да издаде направлението при положение, че записаният в пациентската му листа човек има поне два от общо 11 симптома на COVID-19. Симптомите са новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане по-малко от 92 % или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност. Общопрактикуващите лекари няма да издават направление на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за това по повод влошено или тежко общо състояние, както и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление няма да се издава и на хора, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.

„Готови сме да започнем издаването на направления. Всички общопрактикуващи лекари имаме електронни подписи. Очакваме електронните специалисти да ни дадат достъп до тази опция. Нямаме никакви затруднения. Възможно е здаването да започне още от понеделник”. Това коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles