12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Първите дни на папагала вкъщи

Детето много е настоявало за птичка у дома. Вкъщи вече имате папагали – два, за да си правят компания. Впрочем, това е най-добрият решение. Така двете птици няма да скучаят докато ви няма. Има обаче една особеност, дори говорещите видове, като какаду, ара или каки – рики, например, може да не проговорят до края на живота си, ако съжителстват с друго пернато. Причината е, че когато са изолирани и имат само човешката компания, в стремежа си да привлекат вниманието ни, те запаметяват и повтварят по някоя и друга дума.

Имайте предвид, че при папагали вкъщи, трябва да имате кафез с подходящо разстояние между пръчките. Тези птици са изключително любопитни, и подобно на котките, те ще направят невъзможното, за да се информират къде какво държите в стаята. Затова и често пъти непредпазливите стопани ги намират неочаквано върху библиотеката, на масата до чинийката с ядки или дори в леглото си.

Когато обаче решите да пуснете птичката да се раздвижи из жилището, се уверете предварително, че всички прозорци са добре затворени. Имайте предвид, че папагалите са много чувствителни, те се стресират лесно и в резултат могат да развият психози. Те се изразяват в самоунищожение – кълват до кръв собствените си криле и гърди. Най-леката й проява е опадане на перушината. Психозата при тях се лекува много трудно и продължително.

Дори да искате да общувате с красивата птичка, не дрънкайте играчки пред нея, не й вейте с ветрило, въобще не се опитвайте да привлечете вниманието й преди тя да се е адаптирала във вашия дом. За това ще са й необходими поне три – четири дни.

Желателно е кафеза да бъде близо до стената. Така пернатото ще се чувства малко по-спокойно и защитено. Той не бива да се мести, нито да бъде на течение, дори не го слагайте близо до прозореца, за да не настине вашия домашен любимец.

Най-важните неща за отглеждането на папагали са:

  • Кафезът. Размерът му трябва да позволява птицата да се чувства добре и да може да се движи в него, когато е с разперени крила. Най-добре е той да е правоъгълен или квадратен и в никакъв случай кръгъл или цилиндричен, макар и класическата картинка да е папагал в продълговат кафез. На птицата й е необходимо ъгълче, където да се чувства спокойна. Това ъгълче може да бъде покрито с платно. Така тя ще има и място за изява, и място за покой.
  • Храната и водата. В първите три дни птицата може да стои на едно място и да не се докосне до храната и водата. Това е нормално. В повечето случаи тя хапва и пийва по малко, но когато не я гледате. Всекидневно в менюто на папагала трябва да има плодове, зеленчуци, покълнало зърно, крехка трева. Не всяка зеленина е безопасна за вашата птица. За подробности се допитайте до вашия ветеринарен лекар.
  • Играчките. Папагалът е много игрива, любопитна и подвижна птичка. Ако не му дадете играчки, той ще си ги осигури сам при всяко излизане от кафеза. Ако започне често да обръща поилката и хранилката си, не стачкува. Просто си е намерил нова играчка.
  • Пръчките. За здравето на вашия нов домашен любимец осигурете пръчка или пръчки, но дървени, а не пластмасови. Подходящият диаметър е 1,5 – 2 см , за да може той да се захваща удобно за тях с крачетата си. Пръчката дори да е купена от зоомагазин, преди да я монтирате в кафеза я потопете в кипяща вода, а после изсушете върху чисто място, за да не внесете някаква зараза.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles