8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Рататуй – френското зеленчуково рагу

В сезона на зелечуците повечето българи предпочитат безмесните ястия. От това не губи нито апетитът ни, тъй като те сами по себе си, са неповторими на вкус, нито организмът ни, защото се зарежда с така необходимите му витамини и минерали.

Качество на достъпни цени

С тях върви бялото вино и бирата. Разбира се, ценителите на червените вина винаги ще изберат подходящия вид за едно вкусно френско зеленчукого рагу, наречено рататуй. Стоки с отлично качество за вашата трапеза потърсете в магазини АВАНТИ – ТУК и ТУК.

Стоки с отлично качество и на добри цени за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК къде са те.

Продукти за соса: чушки – 350 г, домати – 350 г, кромид лук – 200 г, олио или зехтин – по вас вкус.

Зеленчуци: патладжани – 500 г, тиквички – 500 г, домати – 500 г

Подправки: растително масло – 5 супени лъжици, чесън – 4 скилидки, зеленини, сол, пипер.

Приготвяне: чушките се пекат във фурната на 180 – 190 градуса около половин час. Може да се пекат и на котлон или в чушкопек. Обелват се и нарязват на по-едри парчета. Лукът се нарязва на ситно. Доматите се обелват, като за целта се заливат за кратко с гореща вода. Нарязват се а кубчета. Лукът се запържва в тиган. Прибавят се чушките за около 3 минути. Добавят се доматите и се посоляват. Пържи се около 7 мин., докато сосът започне да се сгъстява. Смиламе всичко това в блендера. Изсипваме равномерно соса във форма или в тава.

Патладжаните се нарязват на тънки ръгчета, осоляват се и престояват, за да пуснат синята вода. Измиват се и се отцеждат. Тиквичките и доматите се нарязват на кръгчета. Слагаме зеленчуците във форма и я запълване. Объркваме нарязания на ситно чесън, зеленини и олио. Посоляваме и опиперваме на вкус. Зеленчуците се заливат с приготвената заливка. Формата или тавата се покриват с капак или фолио. Рататуят се пече около час или малко повече до готовност на зеленчуците.  Поднася се както топло, така и студено.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles