34.8 C
София
вторник, юли 16, 2024
spot_img

Резултатие от вота за НС при 93,53% обработени протоколи

Водят ГЕРБ-СДС с 24,63, втори са ДПС с 15,89, трети – ПП-ДБ с 14,81 на сто, сочат междинните данни, оповестени от ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) оповести междинните резултати от изборите за Народно събрание при обработени 93,53% секционно-избирателни протоколи в районните избирателни комисии.

Водят ГЕРБ-СДС с 24,63%, втори са ДПС с 15,89%, а трети – ПП-ДБ с 14,81 на сто. Следват „Възраждане“ с 14,04%, „БСП за България“ – 7,12%, „Има такъв народ“ с 6,10% и „Величие“ с – 4,76 процента.  

ЦИК обяви края на изборния ден на територията на страната в 21.00 часа на 9 юни. Гласоподавателите избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент.

Изборите в нашата страна получиха отзвук в чужбина. Световните агенции отбелязват убедителната победа на ГЕРБ-СДС, но посочват, че тя не дава гаранции за излизане от политическата безизходица.

Българите, които гласуваха за национален парламент, паралелно с изборите за ЕП, поставиха категорично на първо място консерваторите, посочва Франс прес. Агенцията припомня, че това са шестите парламентарни избори в България за три години.

Вятърът на промяната, който задуха в балканската страна през лятото на 2020 г., напълно утихна. А прогоненият от власт след демонстрации срещу корупцията бивш премиер Бойко Борисов се завръща триумфално, отбелязва АФП. Въпросът обаче е дали Борисов ще успее да формира управляващо мнозинство. Преговорите се очертават сложни, като анализаторите вече говорят за евентуални седми избори наесен, обобщава АФП.

Ройтерс също отбелязва, че десноцентристката партия ГЕРБ печели изборите в България, но ще трябва да си намери коалиционни партньори, за да състави правителство. Страната има нужда от период на стабилно, добре функциониращо правителството, което да ускори притока на еврофондове за модернизиране на инфраструктурата и да осигури приемането на еврото и пълното присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение, посочва агенцията и припомня, че това обаче са шестите избори за три години.

Изборите в България преминаха в сянката на вътрешната политическа нестабилност и икономическото неравенство, както и на нарастващата загриженост заради войната в намиращата се наблизо Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

ДПА също посочва, че това са били шестите избори в България за малко повече от три години.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles