21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Рекорден брой новозаразени у нас – 60 потвърдени за денонощие

Рекорден брой новозаразени у нас – 60 потвърдени само за денонощие. Още един е починал с COVID-19, съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб. От заболелите  29 са в болница. Така общият брой на заразени с коронавирус у нас става 1081. Активните области в страната са 13. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5 процента. Починалите с COVID-19 инфекция са общо 50, като последната жертва е на 71 години. За денонощието в София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен положителните проби за последното денонощие са 13, девет от които са на хора, контактни на работещите в завод „Мизия“. В Сливен и Велико Търново има по 5 нови случая, в Пловдив, Пазарджик и Кюстендил – по 4, в Ловеч – 3.

Заболелите деца под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. През последните 24 часа диагностицирани с коронавирус са пет деца – две от Плевен (на 2 и 9 години), две от Кюстендил (на 3 и 8 години) и 2-годишно момченце от Пазарджик, което е настанено в местната болница.

През последното денонощие са установетени още 12 положителни проби при медицински персонал.

Общо излекуваните в България са 190, от които 16 нови – във ВМА – 5, в  „Пирогов“ – 4, в болница „Света Анна“ – 1, в Кюстендил – 4, в Сливен – 2.

„Има една неуспорима истина със тестове без тестове, с бързи без бързи трябва да се спазват правилата за работа. Прави ли ви впечатление, че заболелите медици не са от отделения, където се лекува COVID-19, където е пълно с пациенти с вируса, а се случва в други отделения, защото колегите подценяват заплахата“, каза доц. Ангел Кунчев.

„Във връзка с мюсюлманските празници в България, Главното мюфтийство издаде заповед за затваряне на храмовете, а молитвите ще се предават по интернет“, обяви проф. Мутафчийски.

„Събирането на фамилии за вечеря се препоръчва да бъде в тесен кръг. При ифтар да се раздават пакетирани храни само на крайно нуждаещите се, и то с възможност за дезинфекция на пакетите. Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии. Ще призовем МЗ и МВнР да вземат отношение, за да бъдат те преустановени“, каза още началникът на Оперативния щаб.

„Следвай ме” припомня, че всички християнски храмове и молитвени домове в България са затворени, службите се предават on line. Само православните църкви остават отворени, като в тях се опускат вярващи при спазване на санитарно-хигиенните норми, определени от Националния оперативен щаб.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles