15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Рождество Богородично – народните обичаи

На снимката: Съвременен вариант на Богородична пита

 

За Рождество Богородично, който честваме днес, на 8 септември, св. Андрей Критски пише: „Днешният празник е за нас началото на всички празници, вратата, през която се влиза при благодатта и се стига до истината”.

Независимо, че Светата Литургия и съпреживяването на събитието да са най-важни за християнина в Църквата, съществуват и редица народни обичай у всички народи. Те  са изпразнени от християнското съдържание и са елементарни обредно-заклинателни практики, които несъзнателно се извършват и от съвременниците.

„Следвай ме” ще ви запознае с някои от тях  в България, като уточняваме, че те не са задължителен елемент за празника, а само обичаи, някои съхранили дори древни езически практики. Те следва да бъдат познавани, като неизменна част от традициите и вярванията на българите, но дали да ги изпълнява или не, избира всеки отделен човек.

Пресвета Богородица се смята за покровителка на родилките – стои до тях, докато раждат, а после напуска дома. На този ден на много места в страната се пече малка питка, наричана Богородична. Наричали я още повойница – от повои. Това са ленти плат, с които са пристягани бебетата, след като бъдат повити в пелени. Тези пити имат наименование още бабина пита, бърза пита, сминдал, намазвали ги с мед и били предназначени за родилките.

В миналото към 40-я ден на бебето и майката се четяла, както се практикува в Църквата и сега, очистителна молитва, следвало Светото Кръщение. Преди това, по народна традиция, нямаща нищо общо с християнството, преди 40-я ден се омесвала втора пита за новороденото. Наричали я втора пита, погача, голям сминдал или викане на орисниците. На нея поднасяли на детето паричка за здрав сън. В някои райони роди прекаждали родилката с дим от срещниче, дилянка, черен оман – действие с неоспорим езическо – заклинателен характер.

Това са само част от най-популярните псевдохристиянски практики по нашите земи.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles