20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Руски приказки с пианиста Янко Маринов и състав „Импресия“

Изявените и известни на публиката певци от вокалния състав „Импресия“ и Янко Маринов (пиано) ще ни въведат в чудния свят на руските приказки. Това ще стане в Камерната зала „България“, на 5 юни, от 19.00 часа.

Ще си припомним приказката за „Златното петле“, как старият и грозен цар Додон получил подарък от мъдрец – златно петле, което пропявало при приближаването на врага. Царят намислил да се ожени за красива девица – Шамаханската царица, но ето, че се появил мъдрецът и поискал невестата му за отплата.

Дали е безсмъртен и непобедим чудовищният Кошчей и къде се крие неговата черна душица?

А искате ли да научите откъде гениалният Пушкин е заимствал и обработвал елементи за приказките си? Разбрал ли е Поетът основното послание на старата немска приказка „Рибаря и Халибут“ (първообраза на Златната рибка) и изпълнило ли се е последното, най-алчно желание на старата баба – да бъде самия любим наш Господ Бог?

Как приказката за „Цар Салтан и княз Гвидон“ е свързана с „Момичето без ръце“ от братя Грим? И как да разрешим психологическия синдром Жар-птица-перо („Жар птица“): ако юнакът вземе перото, ще преживее огромни трудности и може и да не оцелее, а ако остави огнено-искрящото перо, цял живот ще съжалява, че не се е осмелил и така не е изпълнил заветната цел на живота си.

На пиано ще бъдат изпълнени смайващо виртуозните клавирни пиеси Източна фантазия „Исламей“ от Балакирев и трансценденталният етюд-поема „Мазепа“, вдъхновен от историята на руския войник Мазепа, наказан до сетни сили да язди вързан на бясно препускащ кон заради неподходяща любов към по-висшестояща в обществото дама.

Ще се срещнем с най-ранните видове руско многогласие – рядко изпълняваните строчно, демествено и партесно пеене от XVII век. Те възникват в периода на т.нар. многоразпевност – когато се формира репертоарът на Болгарский, Киевский, Греческий роспев, и са записани на знаменна нотация, но снабдена с „помети“ – обозначения, които изясняват диастематиката. Така, достатъчно достоверно разшифровани, песнопенията на строчното и демественото пеене ни изненадват с безбройни секунди, дисонанси и неочаквани модулации.

В програмата:

„Строчное пение“ и творби от М. Балакирев, П. И. Чайковски, Н. Римски-Корсаков, С. Рахманинов, И. Стравински и други.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles