12.6 C
София
четвъртък, май 23, 2024
spot_img

Ръст на алергии заради свръхколичества полени

Ще цъфтят активно и трите растителни групи, които ги причиняват – дървета, плевели и всички от семейство житни

Заради необичайно високи температури се очаква повишаване на поленовата концентрация, а оттам и ръст на сезонните алергии. Това предупреждават експертите от електронната страница на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Според метеорологичната прогноза чести дъждове се очакват до средата и в последните няколко дни на май. В останалото време има вероятност дневните температури да са над обичайните.

Ще цъфтят видовете и трите алергизиращи групи – дървета, плевели и растенията от семейство житни. Към тях се прибавят и тези от семейство борови,също и черен бъз, айлант, гледичия, липа, различни декоративни храсти, живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица. Техните полени са силно алергизиращи. Те създават редица оплаквания на хората. За да се намали контактът с прашеца, алерголозите препоръчват да се ограничи престоят на открито в топли и сухи дни, като тогава да се затварят прозорците. По-продължителни разходки да се правят след дъжд. При излизане да се ползват предпазни средства като слънчеви очила. Носенето на предпазни маски от страдащите от полиноза би ограничило контакта с полен.

През изминалия април се наблюдава изключително интензивен цъфтеж при десетки видове растения, предимно дървета. Заради липсата на валежи образуваният полен се е натрупвал във въздуха и е достигнал стойности, които значително надвишават среднодневните. Това е довело до силни алергични прояви.

Данните за София показват, че през първите 15 дни на април са отчетени почти 75 % от общото количество полен за месеца. Основното количество (61 %) прашец във въздуха в София е бил от бреза, габър, дъб и бук. Втората половина на април беше по-спокойна заради честите превалявания, които са възпрепятствали разпространението на прашец във въздуха, посочиха още от центъра.

С около три седмици по-рано започна и разпространението на семената на тополите – т.нар. „пухчета“, които често биват обвинявани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза, допълниха от Центъра. „Пухчетата“ дразнят механично всички хора, но са видими, докато истинският причинител на алергия – поленът на тревите от сем. Житни, остава невидим.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles