10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Салата „Витаминозна бомба” от кореноплодни

Наименованието на салатата „Витаминозна бомба от кореноплодни” звучи добре, но не е съвсем точно. В последните години домакините прибавят още няколко полезни продукта към нейните основни съставки цвеклото и морковите.

Цвеклото регулира кръвното налягане, то е богато на азотен оксид. Това съединение разширява кръвоносните съдове и ги релаксира, намалявайки налягането по стените им.  В резултат, то снижава риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, червеното цвекло подобрява издръжливостта, идеална храна е за мозъка, с него кръвоносната система е в отлично здраве. И накрая, макар и съвсем не маловажно, то има свойсттвото да подобрява работата на стомаха и перисталтиката на червата, което го прави много добро средство срещу запек.

Морковите, които също присъстват в тази салата, са доказано средство срещу рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на дебелото черво. Това се дъли на съдържащите се в тях фалкаринол  – естествен пестицид, както и на витамините В1, В2, В6, К, биотин, фибри, калий и тиамин.  Всеизвестно е свойството им да опазват остротата на зрението.

Магданозът укрепва костната система, тъй като съдъжа големи количества витамин К, още фосфор, калций, витамин С и В комплекс. Същеременно, той подпомага работата на бъбреците и е добро средство срещу анемии.

Продукти: цвекло – 1 глава, моркови – 2 големи, магданоз – половин връзка, лимонов сок – на вкус, сол – на вкус, семки тиквени или слънчогледови неосолени – 1 – 1,2 супени лъжици, ябълка – 1 средно голяма, олио или зехтин – на вкус.

Приготвяне: Цвеклото, морковите и ябълката се настъргват в дълбок съд. Посоляват се, прибавят се олиото (зехтинът), лимоновият сок, нарязаният магданоз и семките. Разбърква се добре. Салатата е готова.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles