14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Салата „Сальодка под шуба”

Зимната салата „Сальодка под шуба” е традиционна руска салата, която се приготвя за новогодишната и рождественската трапеза. Тя е универсално мезе, както за вино, така и за водка и ракия. Освен, че е вкусна „Сальодката под шуба” е и твърде ефектно блюдо особено, ако е поднесено в стъклен съд, за да се виждат различните цветни слоеве в нея.

„Следвай ме” я препоръчва горещо на Вас и Вашето семейство.

Продукти: сальодки – 2 риби пушени или мариновани, т.е. приблизително 350 – 400 г., яйца – 4 твърдо сварени, лук кромид – 1 глава, цвекло – 1 средно голяма глава сварено, картофи – 4 сварени, моркови – 2 големи сварени, майонеза – 300 – 350 г.

Приготвяне: Сваряват се яйцата, цвеклото, морковите, картофите.  Сальодката се реже на малки парченца,  лукът на ситно. Сварените картофи се настъргват на едро ренде. В друг съд се настъргват сварените моркови. Яйцата се обелват и се настъргват в отделен съд. Настъргва се и свареното цвекло, също в отделен съд.

На дъното на стъклен съд се слагат настърганите картофи, намазват се с малко майонеза. Върху тях се слага сальодката, намазва се с майонеза. Върху нея следва слой лук и майонеза, а върху тях слоеве от моркови, майонеза, яйца, майонеза, цвекло, майонеза. Дори да размените последователността на слоевете, задължително основата трябва да е картофена, а повъхността от цвекло. Тъй като сальодката е твърде солена, преценете според собствения си вкус, дали да слагате сол в някой от по-горните слоеве.

Така приготвената „Сальодка под шуба” престоява поне два часа в хладилника преди консумация. Поднася се нарязана на парчета.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles