17.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Салати „Здраве“ (2 РЕЦЕПТИ)

Авокадото е ключът към доброто женско здраве, чушките са мощен антиоксидант, боровинките чистят отровите в организма

Вече сме в сезона на пресните салати. Това е времето, в което по естествен път, чрез храната, можем да подпомогнем своето здраве. В магазините може да се намери аводато и с намаление, както и боровинки. Чушките, макар и все още по-скъпи, скоро ще поевтинеят, а и ще родят тези в градината. Всички тези продукти са истински дарове от природата.

Аванти

Авокадо – има високо съдържание на здравословни мазнини. В него са концентрирани над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Поради тази причина, ежедневната му консумация може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим. В състава си има още магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин). То е истински ключ към доброто женско здраве, като същевременно оказва и благоприятно влияние върху кожата.

Червени чушки – мощен антиоксидант са. Изобилстват на витамин С, който помага за правилното усвояване на желязото. Съдържат В6 и фолат. Те пък предотвратяват анемията. Тези зеленчуци са богати на витамин А, който спомага за поддържането на зрението.  Ликопенът в тях им придава червен цвят и помага за предотвратяването на много видове рак, включително карцином на простата и на белите дробове.

Боровинки – те имат най-високо количество антиоксиданти в сравнение с всички останали горски плодове, които се продават в магазините. Тези вещества предпазват организма от оксидативния стрес, който е причинител на множество заболявания. Едни от най-опасните рискове от оксидативен стрес е увреждането на ДНК, което е един от основните причини за появата на рак. Боровинките могат да намалят щетите от него с богатото си съдържание на антиоксиданти. Същевременно, те намаляват и нивата на вредния холестерол, което пък снижава риска от сърдечни заболявания. Проучвания доказват, че те са помощник и с борбата с високото кръвно налягане.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти на здравословни салати.

Аванти

С тях можете да поднесете бяло вино или друга, според вкуса ви, напитка. Всичко на изгодни цени и високо качество във веригата магазини АВАНТИ (Виж ТУК.)

Салата със спанак и круши

Продукти: спанак – 200- 250 г, круши – 1 голяма, краставица 1 неголяма, авокадо – 1 брой, боровинки – 2 супени лъжици, моркови – 1 голям настърган или 2 малки, лимонов сок, зехтин или олио, сол – на вкус, печен сусам – 1-2 супени лъжици за поръсване.

Приготвяне: измитият спанак се нарязва в дълбока купа. Прибавят се нарязаните на резенчета или кубчета круши, настърганият морков, боровинките, нарязаната на ситно краставица и авокадо. Към тях се слагат солта, растителната мазнина, боровинките. Разбърква се. Посипва се със сусама.

Израелска салата с чушки

Продукти: една голяма червена чушка или две по-малки, едно авокадо, една краставица, един голям или два по-малки домата, маслини по желание, черен смлян пипер, сол, зехтин или олио.

 Приготвяне: Зеленчуците се нарязват, добавят се подправките и се разбърква. Ако авокадото не е достатъчно омекнало, може да бъде настъргано на ренде. Разбърква се.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles