18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Салман Рушди online на Софийския литературен фест

Прочутият Салман Рушди – авторът на романа „Сатанински строфи“, разбунил ислямския свят и станал причина за главата на писателя да бъде обявена награда от $ 11 млн., ще се включи online от дома си в Ню Йорк или от незнайно място на планетата в Софийския международен литературен фестивал. Той е организиран от Асоциация „Българска книга“. Осмото му издание е от 10 до 13 декември. Едно от най-значимите литературни събития в страната тази година ще се състои ивиртуално,  като в него ще се включат над 60 участници от 9 държави.

Макар да няма публика на живо, фестивалът всъщност ще бъде сниман и излъчван в реално време в неговата страница във Фейсбук, където всеки ще може да зададе своите въпроси към авторите. Писателите от международната програма ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици ще присъстват в специално създадено студио, където ще се провежда събитието. Негов водещ ще е Надежда Московска.

Международната програма на фестивала този път няма да има специфичен географски или езиков фокус, но във всички прояви ще бъде вписана темата за бъдещето, за въобразяване на продължението, на нашето „нататък“. Начало на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември, 16.00). „Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд“, казва президентът на академията „Гонкур“ Бернар Пиво. В първия ден от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18.30), а веднага след нея ще бъде участието на прочутия британския писател и есеист Салман Рушди (20.00 ч.). В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон (11 декември, 18.30), англоезичната писателка Капка Касабова (20.00), финландската авторка Селя Ахава (12 декември, 14.00), британският писател Крис Клийв (20.00) и двамата израелски автори Ешкол Нево (13 декември, 13.00) и Етгар Керет (18.00).

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. В тематичните срещи с читатели ще се включат писателите Надежда Радулова, Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева, Светлозар Желев, Георги Господинов, Георги Тенев, Любов Кронева и други.

„Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивал (13 декември, 20.00). Част от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies). Ще чуем и поезия от Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш, прочетена от своите автори.

За пълната програма на събитието и съпътстващите го дискусии може да се информирате от сайта и Фейсбук страницата на проявата. Участията на чуждестранните гости ще бъдат с превод на български език, а в канала на феста в YpuTube освен цялата програма ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод. След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles