20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Само с Е- рецепти в аптеките от 1 юни

Хартиените отиват в историята, важат само до края на месец май

Изписването и отпускането на лекарства на хартиени рецепти ще става само до 31 май. Това е крайният срок, след който от 1 юни медикаментите ще се назначават от лекаря по електронен път с т. нар. електронна рецепта. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Датата за тях е окончателна, става ясно от измененията в Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани в Държавен от 7 май.

 От касата уточниха, че издадените от 1 до 6 май 2021 г. включително рецепти на хартиен носител  се изпълняват по досегашния ред. Това важи и за реимбурсираните медикаменти, отпускани за домашно лечение на пациентите с хронични заболявания. От следващия месец рецептурната книжка остава в сила, но вместо хартиени  рецепти за три месеца напред, както  се практикува досега, джипито ще издава  електронни. Така стои и въпросът за лекарствата, предоставяни на болните с протоколи.

От централата на НЗОК увериха, че са информирала регионалните си подразделения, които от своя страна да запознаят своевременно личните лекари, специалистите от доболничната помощ и фармацевтите от аптеките, с  които имат договорни отношения за промените в наредбата от 1 юни.

Бившият заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева даде официален старт на електронните рецепти на 18 декември миналата година. От 1 януари до 30 март бе даден период за тестване на системата, като джипиата и фармацетите можеха да работят както с хартиени, така и с електронни рецепти. От Съюза на фармацевтите в България увериха, че вече всички аптеки в страната имат изискваните електронни системи и са готови да зараотят по новия начин.

За електронни рецепти за изписване и предоставяне на медикаментите в страната се говори още от 2001 година, като от тогава досега бяха отчетени дори два пилотни проекта в различни градове на страната.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles