12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сарми по родопски – с месо и за вегани

Сармите са традиционно ястие от Ориента, залегнало трайно и в българската кухня. Колкото и те да се смятат за твърде тривиални, в два-три варианта се оказва, че темата сарми е неизчерпаема. Изключитено вкусни и по-различни от обичайните приготвят в Родопите.

Качество за всички

„Следвай ме” ви предлага два варианта – с телешко месо и напълно постни, подходящи както за постещи в периода на Коледните пости, така и за вегани. И за едните, и за другите, руйното червено вино или чашка отлежала нашенска ракия е идеалния вариант преди Коледа. Всичко необходимо за отличната ви трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Те се намират ТУК и ТУК.

Постни сарми по родопски

Продукти: полусварени картофи – 500 г, смлени на едро орехови ядки – 1 чаена чаша, стафиди – 1 кафена чаша, кромид лук – 1 глава, гъби или грах от консерва – 150 г , олио – 1 чаена чаша, кисела зелка – 1 средно голяма, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зелевите листа от зелката се отцеждат от водата. Във вряла вода се потапят да врат не повече от 3-5 минути, ако зелето е прекалено кисело. Гъбите се задушават в олио. Ако ги замените с грах от консерва, не е необходимо да го задушавате, но настържете на дребно 1 морков и го прибавете към граха. Към тези зеленчуци прибавете настърганите полусварени картофи, накълцания на ситно или пасиран лук, олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до получаване на смес. С нея се увиват сармички. Пекат се в тава, като наредените в нея се поливат с малко олио.

Сарми по родопски с телешко

Продукти: 500 гр телешко месо, 1 чаена чаша едро смлени орехови ядки,

1 кафена чаша стафиди, 1 глава стар кромид лук, 150 гр пресни гъби, 1 чаена чаша олио, 1 средно голяма зелка.  

Приготвяне: Приготвят се по същия начин,като вместо катофи се слага задушена телешка кайма.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles