10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Света Злата Мъгленска – мъченичество заради несподелена любов и вяра

Света Злата Мъгленска може да бъде наречена великомъченица в резултат на несподелена от нея любов и вярност към християнската вяра. Нейният ден се чества на 18 октомври. Чия национална светица е тя? За това претендират българи, гърци и северни македонци. Затова и на някои от иконите с нейното изображение надписите са и на църковно-славянски, и на гръцки език.

Икона с надписи на църковно-славянски и гръцки ез.
от Бериславци, Мъгленско, 1862 г.

Злата, наречена Мъгленска е родена през XVIII век в село Слатина, Мъгленско (сега в Северна Македония). На гръцки името й се изписва Αγία Χρυσή, Агия Хриси.

Родена е в бедно семейство, има още три сестри. Израства красива и благочестива девойка,възпитана в християнските добродетели. Именно хубостта  ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин се влюбва в нея и я отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя обаче не го обичала, не искала и да смени вярата си въпреки молбите на своите  близки.

След редица изтезанияе обесена на 18 октомври 1795 година. Тялото й е разсечено на късове. Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври, а  Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската и тази в Северна Македония на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

Св.вмчк Злата Мъгленска, икона в храма на с. Сатина, 1886 г.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

Снимка: Мъчения и смърт на св. Злата Мъгленска, Ошински манастир

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles