2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Свети евангелист Лука пръв рисува Богородица

Той е автор на едно от четирите Евангелия и един от 70-те посочени от Господ Иисус Христос да проповядват Неговото учение по света

Св.ев.Лука, Хилендарски манастир

Православната църква и Католическата от източен обряд почитат свети апостол и евангелист Лука на 18 октомври. Той е първият, изписал образа на Пресвета Богородица и един от четиримата евангелисти. Другите трима са светите апостоли Матей, Марко и Йоан. Всеки един от тях е написал по едно евангелие. Четирите са основните текстове в книгата, наречена Нов Завет, а за краткост им казват само Евангелие.


Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали  Господ Иисус Христос избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа. Дал им власт да изцеряват всяка болест. В числото на седемдесетте ученици бил и свети Лука.
Той бил родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис. След време отишъл в Йерусалим. Слушал проповедта на Спасителя. Поразен бил от силата на Христовите думи и чудеса. Станал Негов ученик. Свети апостол Лука бил спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия.
От Рим апостолът на народите, Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука „лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква“.
От Рим св. апостол и евангелист Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Той основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания.
Освен на едно от Евангелията, той е автор и на книгата „Деяния на светите апостоли“. Той се смята и за първият иконописец.
Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите първовърховни апостoли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.
Св. Лука бил толкова привързан към св. апостол Павел, че не го остaвил и във времето, когато Павел бил окован във вериги в Рим. Не го оставил и при първите, и при вторите окови.
От Египет евангелистът дошъл вече твърде стар в гръцката страна Ахаия, където умрял мъченически на 80-годишна възраст. Император Констанций, син на Константин Велики, като чул за чудесата, които ставали при гроба на св. Лука, наредил да се пренесат мощите му в цариградската църква „Св. Апостоли“, където почивали мощите и на апостолите Андрей и Тимотей. При тържественото пренасяне на тия свети мощи един болен царедворец бил чудно излекуван. След това се заредили в храма множество други чудеса.

Снимка на 1-ва стр.: Изображение от манастира Грачаница-Косово

Следвай ме  – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles