20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Свещениците вече с държавни заплати като учителите

15 млн. лева са предвидени за възнагражданеията им

Свещениците, както и духовниците от всички вероизповедания ще получават държавни заплати така, както учителите. Те ще бъдат увеличавани с процента годишна инфлация, както е и при преподавателите. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и членовете на Светия синод.

„За тази година са предвидени до 15 млн. лв., в последствие ще бъдат по 15 млн. лева“, каза министър – председателят. Благодаря на патриарха, колегите от Патриотичния фронт и ГЕРБ, че дойдоха на срещата. Много е направено, оценява се това, което правим, заяви премиерът Борисов и посочи, че основният ремонт на семинарията, за който бе отпуснат 1 млн. лева вече е почти завършен. Никой никога не е мислил за техните доходи, това което държавата дава целево, ще му държим контрол и те нямат против това“, допълни той.

Повод за срещата беше становище на синода срещу проект на нов Закон за вероизповеданията, според който държавата следва да контролира как се изразходват даваните от нея субсидии под формата на заплати и за други дейности на вероизповеданията. От текста й става ясно, че владиците се безпокоят, че сметките им ще бъдат гледани от Сметната палата, а при нужда и от Комисията по финансов надзор. Негодуванието им се изразява и в това, че според проектозакона те трябва да обявяват източниците си на финансиране, когато то е под формата на дарение. В становището те дори обвиняват, че държавата прави опит да се меси в църковните дела.

Премиерът Борисов уточни след срещгата, че по отношение на анонимните дарения, това не се отнася за Българската православна църква.

„Срещата премина в добър тон. Като човешки закон винаги има някакви пропуски и недоглеждания, но постигнахме консенсус“, заяви след нея Западноевропейския т митрополит Антоний.

Въпросният проектозакон за вероизповеданията, който стана повод за срещата между премиера Борисов, народните представители, патриарха и народните представители е внесен от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles