8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Свинска мас и стеарин изтребват гъсениците до крак

Гъсениците в градината са нежелани гости. Ако те се размножат прекомерно много, могат да унищожат реколтата. Химикалите от препаратите за растителна защита обаче преминават в плодовете и зеленчуците. За да ги избегнете, можете да направите сами специално лепило срещу вредителите. В него химическия агент е в малко количество и лесно се измива с вода преди консумация на овошките.

За приготвянето на лепкавата маса са ви необходими смола, свинска мас и стеарин в съотношение 100:60:55.

За получаване на еднородна смес компонентите се нагряват, разбъркват се, охлаждат се и се нанасят върху поразените участъци на дървото.

Гъсениците могат да бъдат победени и с механични средства, като например, да обелите кората от долната част на дървото и често да прекопаване около него. По този начин ще им бъде пресечен пътят към храната.

Ако все пак решите да третирате насажденията с продукт от магазина за растителна защита, се препоръчва ползването на биопрепарати. Те не нанасят вреда на растението, но пък оказват сериозно въздействие върху гъсениците.

Много по-сложно е справянето с тях в зелевите насаждения.

Опитните градинари обикновено използват разтвор от 3 г сол и 2 г вар, размити в 100 мл вода. С препарата се напръскват всички пъпки и листенца. Това се извършва много удобно с пулвелизатор. Пръскането се прави вечер и се повтаря на следващия ден.

 

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles