11.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Св. вмч. Екатерина – покровителка на майките и на учащите

Света великомъченица Екатерина, която и Православната, и Католическата Църква честват на 24 ноември, на Изток се смята за покровителка на майките, а на  Запад – на учащата младеж, тъй като тя била високо образована за времето си девойка.  Девойката  загинала за Христовата вяра през 305 година.

Св. вмч. Екатерина е от Александрия, дъщеря на аристократа Конст, обучавана в школите на видни елински философи.  Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. След спор с 50 мъдреци на Египет, тя не се отказала от християнството. Затворена е отново и обезобразена. Посечена е с меч през 305 година. Според житието й, малко преди изпълнението на смъртната присъда успяла да я види императрица Августа, съпругата на император Максимин, разговаряла с нея и повярвала. Впоследствие, когато започнали да се случват чудеса по молитвите на Екатерина, тя започнала да ги разказва и също била посечена с меч извън крепостната стена на града. Това станало по нареждане на император Максимилиан. Порфирий с 200 войници погребали с почести императрицата, те също се оказали тайни християни. За делото си те също бил23и умъртвени.

Славата на великомъченица Екатерина била велика и в древността. Павла, знаменита римлянка, основала манастир във Витлеем през 386 г. И го посветила на нея. Нейното име носи и прочутият Синайски манастир.

 

На сн: Св. вмч. Екатерина – сцени от живота и мъченичеството й. Икона от XVII в. в манастира „Св. Екатерина“ в Синай.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles