25.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Св. Димитър е роден в семейство на тайни християни

Свети Димитър, който честваме днес, на 26 октомври, е роден през III век в Солун, в семейство на тайни християни въпреки гоненията. Баща му бил градоначалник и дълго време със съпругата си нямали деца. Димитър бил роден след усърдни молитви. За благодарност родителите раздали щедро милостиня на бедните. Когато синът им поотраснал, те показали тайната стая с две икони – Иисусова и на Пресвета Богородица, където се молели, и го запознали с Христовата вяра. Скоро, след като той приел вярата, свещеник го кръстил тайно вкъщи.

При навършване на пълнолетието, те починали, а императорът Максимилиан го назначил за управител на Солунска област и му заповядал да я очисти от християните. До Максимиан стигнал слух, че градоначалникът му е християнин и е обърнал вярата на много хора. Връщайки се от Сарматската война, ядосан, той се отправил за Солун. В това време Димитър поверил цялото си имущество и скъпоценности на слугата си като му заръчал, да ги раздаде на сиромасите и нуждаещите се.

Когато Максимиан попитал Димитрий, истина ли е това, което чува, той му отговорил без колебание, че е истина, че е християнин и че порицава езическото многобожие. Последвал затвор, изтезания и умъртвяване.

Християните прибрали през нощта на 26 октомври 306 г. тялото на светеца, а верният слуга на Димитрий – Луп, взел напоената с кръв риза и натопил в нея и пръстена му. Легендата разказва, че с тях той извършил много чудеса.

Мощите му се съхраняват в базиликата „Свети Димитър Мироточиви“ в Солун, където и до днес се случват чудеса след усърдни молитви. От тях изтича благовонно миро. Затова е наричан и Мироточиви.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles