11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Св. Игнатий Богоносец е ученик на св. Йоан Богослов

Разкъсан е на арената от лъвове за забавление на патрициите

Свети Игнатий Богоносец, който православните честват на 20 декември, а католиците на 1 февруари, е бил един от учениците на Йоан Богослов. Той е живял през ІІ век, като повечето изявени християни – проповедници и прочути с благочестието си последователи на Христовото учение по онова време, той е загинал мъченически от преследванията на езичническото управление. Според житието Игнатий умира на арената, разкъсан от зверове. От една страна, това е било смъртно наказание за религиозните опоненти, каквите се явявали с живота и вярванията си християните, а от друга любимо зрелище на патрициите.

Спори се кога се е случило неговото мъченичество, дали през 107-ма или 108-ма година. Разказ за това събитие е запазен от св. Поликарп Смирненски, св. Ириней Лионски и от Ориген. На 29 януари Православната църква чества пренасянето на неговите мощи от Рим в Антиохия, където приживе той е бил архиепископ и обратно в Рим след падането на Антиохия в ръцете на арабите през 637 година. Днес те се пазят в храма “Свети Климент” в италианската столица.

Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафраст (Х век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5). Против това предание е свидетелството на св. Йоан Златоуст, който пише, че св. Игнатий никога не е виждал лицето на Господа „в плът“. Самият Игнатий обяснява това в смисъл, че той е човек, който “има (носи) Христос в сърцето си” (ϑεοϕόρος), а не такъв, който е носен от Бога (ϑεόϕορος).

Св. Игнатий е автор на седем послания, писани от него по пътя към неговото мъченичество, шест от които са написани до отделни поместни църкви (Ефеската, Магнезийската, Тралийската, Римската, Филаделфийската и Смирненската), а седмото е до св. Поликарп Смирненски.

Денят на този светец в България е свързан с редиза поверия с езически привкус. Най-разпространеното от тях е, че какъвто човек по характер, че и занаят влезе пръв в къщата ти на Игнажден, такъв ще е и късметът ти през следващата година. Наричат го „полазване“.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles