10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Св. Николай удря шамар на еретика Арий

На сн.:  Св. Николай удря плесница на Арий на I Вселенски събор в Никея. Детайл от фреска в манастира Панагия Сумела (Sumela Monastery) в Турция. Снимка: ufukdonmez.

 

Свети Николай в качеството си на архиепископ на град Мира и участник в Първия Вселенски събор удря плесница на еретика Арий. Съборът е свикан през 325 г. по повод ереста на Арий по времето, когато живеели и управляващи Константинополскиян архиепископ Митрофан, Римският папа Силвестер Първи и император Константин Велики. В него участвали 318 отци. Неговите постановления били потвърдени и допълнени от Втория Вселенски събор, който допълнил Никейския символ на вярата и окончателно формулирал Православния Символ на вярата.

Ереста на Арий се разрастнала в 320 – 325 г., епископите на местно ниво го отлъчили, но се налагало отклонението но Христовото учение да бъде разгледано от събор.

Според едно предание, съхранено от монаха от Студийския манастир Йоан, докато Арий излагал защитата си в полза на създадената от него ерес на събота, архиеепископ Николай Мирликийски предприел нечувано по дързостта си дотогава действие. Много от отчите запушвали ушите си, за да не лушат богохулните твърдения на отстъпника, а архиепископ Николай, от ревност по Бога, му ударил шамар. Отците от Събора възнегодували срещу неговата  постъпка и решили да го лишат от архиепископски сан. Но те били принудени да отменят това решение след едно чудно видение, очевидци на което били някои от тях. Те видели, че от едната страна на светителя Николай стоял Господ Иисус Христос с Евангелието, а от другата Пресвета Богородица с омофор и му връчват тези отличия – знаци на епископския сан, от който бил лишен. Вразумени свише, отците от събора престанали да упрекват светителя Николай и му отдали чест като на велик угодник Божий.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles