11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Св. синод избира игумен на Троянския манастир

Трима архимандрити спрягани за отговорния пост

Архимандрит Исаак Бояджийски

От: Наташа Войкина, Враца

Светият синод избира нов игумен на Троянския манастир “Успение на Пресвета Богородица” по време на лятната си сесия тази седмица. Това е включено в дневния ред на архиереите.

Всеки митрополит има право на свое предложение. Не са изключени изненади, но според източници на “Следвай ме” ще се обсъждат имената на трима български архимандтити. Това са техни Високопреподобия Викентий Митев, клирик на Ловешка епархия, Антим Маноилов – протосингел на Видинска митрополия и Исаак Бояджийски, архиерейски наместник на Ломска духовна околия. Последните двама нямат навършени 40 години и още като юноши са избрали монашеското поприще. Архимандрит Антим е подстриган на 16-годишна възраст. Хаджи Викентий Митев е 50-годишен, поел е иноческия кръст след отбиване на военната служба.

Тримата имат солидно образование – магистри са по теология от български университети, като архимандрит Викентий в момента е в магистърския курс по Християнско поклоничество в Богословския факултет на Софийския университет. Архимандрит Антим е и магистър по Стопанска дейност и публична администрация от Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград и бакалавър- счетоводител от Нов Български университет. Архимандрит Исаак е бил докторант в Московския богословски институт за аспирантура под ръководството на Волоколамски митрополит Иларион.

Архимандрит Антнин Маноилов

Тримата спрягани за поста духовници имат опит в църковната администрация и манастирския живот, бивайки игумени на различни обители. Всеки от тях е известен на Божия народ със своето усърдие във вярата и пословична скромност, въпреки натрупания богослужебен опит, авторитет сред миряните, обществениците и благодетелите, и изяви в различни области. Архимандрит Исаак владее отлично руски език и активно съслужи с руски духовници и архиереи, архимандрит Викентий е на “ти” с гръцкия език, ръководи изрядно от години групи поклоници у нас и в чужбина, канен е за съборни евхаристии в цялата страна и извън нея. На него дължим превода на “Акатист на Свети Наум Охридски” от т.н. македонски език. Познава отлично духа и обстановката в Троянския манастир, в който е получил и своя монашески чин, като е участвал през годините в много от празничните събития и богослужения в него, а целият му път на клирик е преминал в Ловешка епархия.

Архимандрит Антим е автор на голяма част от проектите за ремонт и реставрация на Видинска митрополия. Навръх големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица през 2017 година Фондация „Младен Младенов за развитие на Северозападна България 2015“ му връчи за пръв път новоучредената си награда – званието „Народен духовен крепител на Северозападна България”.

Архимандрит Викентий Митев

„Високото отличие му се дава за изключително активната му родолюбива обществена, културна и религиозна дейност за развитието на Българския Северозапад“, каза при връчването на наградата председателят на фондацията Петър Младенов.

Всеки от тримата клирици би могъл успешно и благодатно да послужи за утвърждаване авторитета на ставропигалния манастир като значим център на православието и родолюбието, както и да продължи стореното от Величкия епископ Сионий за неговото благолепие и уникална светиня за поклонение пред Божията майка.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles