14.8 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Седемте чудни ползи от кафето

Учени установиха, че то осуетява вероятността от развитието на Паркинсон, богато е на антиоксиданти, пази черния дроб

Кафето е доста охулвано, че вдига кръвното, повлиява на сърдечния ритъм, както и заради други неблагоприятни влияния, които докторите ни напомнят постоянно.

Аванти

Тази ароматна напитка обаче има и седем чудни, малкопознати ползи. Ароматно кафе с високо качество и на изгодни за вас цените можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Едната от тях бе установена категорично неотдавна от американски учени. Резултатът от проучването им е публикувано в авторитетното научно издание  Science alert.

При хора с Паркинсон били измерени нивата на параксантин и теофилин,в кръвта. Тези вещества имат обратна връзка с риска от развитие точно на болестта на Паркинсон. Установено било, че вероятността от нея е с 40% по-малка при 25% от любителите на кафе в сравнение с тези, които изобщо не го пият.

То е богато на антиоксиданти и витамини. Една чашка съдържа 6% от препоръчителната дневна доза за пантотенова киселина (витамин В5), 11% от препоръчителната дневна доза за рибофлавин (витамин В2), 2% от препоръчителната дневна доза за ниацин (витамин B3) и тиамин (витамин В1) и 3% от препоръчителната дневна доза за калий и манган. Освен това, изследвания показват, че източник номер едно на антиоксиданти в нашата модерна диета е кафето. То подпомага работата на мозъка чрез съдържанието на кофеин, който е известен стимулант. Той, от своя страна, блокира ефекта на задържащ невротрансмитер, наречен аденозин, и увеличава възбудата на невроните в мозъка. В същото време тази основна съставка подобрява настроението, времето за реакция, паметта, бдителността и общата когнитивна функция. Кафето помага за изгарянето на мазнини. Това отново се дължи на кофеина, който играе ролята на стимулант върху централната нервна система на тялото. По този начин се спомага за ускоряване на метаболизма и окислението на мастните киселини. Вкусната напитка е полезна за черния дроб, тъй като намалява риска от цироза и някои други увреждания, сред които и рак. Същевременно, тя намалява и риска от диабет тип 2 и депресия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles