10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

СЗО предупреждава: Рано е за разхлабване на мерките в Европа

Европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е твърде рано да се разхлабват ограничителните мерки в Европа, въпреки спада на новозоразените в повечето страни, информира „Франс прес“.

Ханс Клуге, регионалният директор на СЗО за Европа, заяви, че 30 от 53-те страни в европейския регион на СЗО са „отбелязали значителен спад в 14-дневното разпространение“ на новия коронавирус.
„И все пак нивата на предаване в Европа все още са много високи, като засягат здравните системи и натоварват услугите, което означава, че е твърде рано за разхлабване на мерките“, настоя Клуге по време на онлайн пресконференция.

Регионалният директор също така отбеляза, че тъй като само три процента от хората в Европа вече са имали потвърдена инфекция, райони, които са били „засегнати тежко веднъж, могат да бъдат засегнати отново“.

Клуге определи настоящата ситуация като „пандемичен парадокс“, като отбеляза, че макар пускането на ваксините да предлага „забележителна надежда… нововъзникващите тревожни щамове представляват по-голяма несигурност и риск“.

В европейския регион на СЗО, който включва Русия и няколко страни от Централна Азия, 35 страни са започнали ваксинации според СЗО.
Що се отнася до новия щам, открит за първи път във Великобритания, той е регистриран в 33 страни, а щамът, идентифициран за първи път в Южна Африка, е засечен в 16 страни.

Според изчисленията на АФП за Европа, които изключват някои от страните от Централна Азия в европейския регион на СЗО, през последните седем дни новозаразените възлизат на общо 1 421 692 души, което е спад с около 10 процента в сравнение с предишните седем дни.

Няколко дни до навършването на първата годишнина от първите регистрирани заразени с COVID-19 в Европа, Клуге заяви, че „скъсването на веригите за предаване е очевиден приоритет“.

Той също така подчерта, че въздействието върху психичното здраве сега е толкова тежко, че лошото психично здраве се превръща в „паралелна пандемия“.

Позовавайки се на данни от Международната организация на труда (МОТ), Клуге каза, че половината от хората между 18 и 29 години, както и 20 процента от здравните работници, страдат от „тревожност и депресия“.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles