14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Сидерация с горчица за плодородна почва догодина

Сидерацията е известна още под наименованието зелено торене.Това е технология за обогатяване на почвата с хранителни вещества, както и подобряване на нейната структура чрез засаждане на растения, които се сеят, и след като порастнат, се заорават в почвата. Засаждането на горчица или елда е добър вариант, тъй като тези култури поникват бързо, не са капризни и есента не ги плаши чак до края ноември. При високи температури, каквито са сега, сидерацията ще се получи по-бързо, отколкото очаквате.

Плюсовете на горчицата и елдата за тази цел са следните:

  • покълват и поникват бързо,
  • не са капризни,
  • достатъчно студоустойчиви са,
  • дават голяма реколта,
  • отличават се с балансиран състав на зелената маса,
  • способстват да отпъждат вредителите,
  • явяват се профилактично средство, възпрепятстващо разпространението на много заболявания по растенията.

Засаждането за сидерация през есента не се различава от пролетното. Както и при други сидерати и тези се сеят чрез широко разпръскване. Не е необходима никаква подготовка на семената. Хвърлените в почвата семенца може да посипете с тънък слой почва или да ги зариете леко с греблото. Колкото по-близо са те до повърхността, толкова по-скоро растенията ще се покажат. При температура над 10 °C можете дори да овлажните леко почвата. Ако засаденото място ще остава продължително време без надзор, е добре да се покрие  с найлон, за да не кърват птиците семената. Горчицата се появява на третия – четвъртия ден от посяваето. Тя може да расте дори до температури, близки по нулата. Семената й не се плашат, ако те паднат през нощта до минус 5 °C. Елдата пониква максимум до седмица, тя също не е претенциозна. Ако растенията  избуят повече, окосете ги и окосената част оставете върху насаждението, за да изгние през зимата и да обогати почвата. Ако не става за косата, просто го обърнете с лопата, разбийте буците пръст и оставете, за да си свърши сидерата работата.

В състава на тези две култури, които „Следвай ме” ви препоръчва като средства за зелено наторяване, влизат:

– азот – 0,7%,

– фосфор – 0,9%,

– калий – 0,5%.

Освен това, в тях се съдържат от 22 до 25% различных органични  вещества. Горчицата има способността на проникне в почвата на дълбочина до 3 метра и да акумулра добре лагата, попадаща в земята. В районите, където има опасност от ветрова ерозия или размиване на почвата, я помага да противостоенето на тези разрушителни явления.

 

Следвай ме –  дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles