12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Скълцано жито пази от високо кръвно

Пшеничена каша успокоява стенокардията

 

Пшеницата (житото) е една от най-старите видове култури, използвана от човека за храна.

В зърната й се синтезират около 10 – 14% белтък, въглехидрати под формата на нишесте – от 54 до 80% и прости захари, не повече от 0,15 на сто. В зърното са концентрирани различни макро и микроелементи и се синтезират витамини от групата В, каротиноиди и никотинамиди. Процентният състав на макро- и микроелементите зависи от различни фактори – типа почва или климатичните условия.

Тъй като пшеницата е една от най-старите култури на земята, тя е напълно съвместима с потребностите на човешкия организъм и се явява естествено природно лечение за редица заболявания.

Тя има способността да държи кръвното налягане в допустимите здравословни параметри. Като всяко природно средство обаче, не бива да се забравя, че постигането на ефекта изисква по-продължително прилагане на конкретното фитолечение.

Прогресирането на хипертонията може да бъде спряно в ранен стадий с помощта на пшеница.

За целта измийте 2 – 3 чаени чаши пшеничени зърна (жито), изсушете ги и ги скълцайте ситно в дървено хаванче. От скълцаното жито приемайте по 3 – 4 супени лъжици на денонощие. Лечението продължава два – три месеца, през което време кръвното налягане постепенно започва да се приучава да бъде в безопасни норми.

Проявите на стенокардия (гръдна жаба) са едни от симптоматичните белези на зараждаща се коронарна недостатъчност.

Като превантивна мярка, народната медицина препоръчва консумацията на пшеничена каша. За да си я приготвите да Ви необходими 3 -4 супени лъжици ситно смляно жито. Сложете го  в горещ тиган. Бъркайте го често, за да не загори. Когато видите, че леко се е обжарило, прибавете 6 супени лъжици гореща вода и продължавайте да разбърквате, докато заври. Така приготвената „каша” трябва да се изяде в продължението на едно денонощие на равни промеждутъци. Например, първият прием може да бъде в 8.00 ч. сутринта, а следващият след четири чаша. Терапевтичният ефект започва да се чувства минимум след двуседмична консумация на пшениченото зърно, приготвено по този начин. Целият курс е два месеца.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles