2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сладкиш „Ненаситната калугерка“

Във времето преди 10 ноември 1989 г. за много стоки се чакаше на огромни опашки, слакишите се приготвяха вкъщи, защото в сладкарниците имаше по два – три асортимента. Същевременно, атеистичният режим беше объркал до такава степен понятията на хората за благопристойно и скверно, че вицовете за Бога, свещеници и всякакви дебелашки закачки на тази тема се приемаха за нещо в кръга на нормалното. Всички тези уточнения са за по-младите, които нямат спомени от онези години.

Един от сладкишите от онези времета е „Ненаситната калугерка”. Независимо от наименованието си той наистина е вкусен, подходящ е за кафе и чай, както и закуска.

Продукти:

6 яйца, 6 супен лъжици захар, 6 супени лъжици брашно,1 ½ водна (чаена) чаша вода, 1 ½ водна (чаена) чаша захар, 2 супени лъжици какао, 1-2 супени лъжици ром или коняк, 1 пакет (150 -200 мг) масло, олио, колкото за намазване на тава, и 1 чаша орехои ядки.

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, към тях се прибавя брашното, като се сипва по малко и се бърка бавно с лъжица. Пече се върху намазана с олио тава. След изпичане се оставя за се охлади.

Приготвя се сироп – маслото се разтопява, налива се постепенно водата, прибавя се захарта, какаото и рома (коняка). След като тази смес кипне, се маха от огъня. Охладеното печиво се надупчва с нож или влица и в надупчените места се сипва от сиропа, докато добре се сиропира.  Поръсва се със смлените или счукани орехи.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles