14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

След вот 2-ма кандидати за Сливенски митрополит

Делегатите избраха епископите Йеротей и Михаил, Синодът решава кой от тях да оглави епархията на 25 февруари

Двама са кандидатите за Сливенски митрополит след проведените епархийски избори днес.

Делагатите избраха Агатополският епископ Йеротей (с 26 глава) и Константийският Михаил (с 22 гласа) на първия тур днес. Гласоподавателите бяха 42-ма.

Владиците от Светия синод ще избират един от тях двамата на 25 февруари. Проверката на комисията по избора е установила валидни бюлетини, а самият избор е продължил половин час.

Знеполският епископ Арсений и в двете гласувания получи 17 гласа, а по един всички останали в надпреварата. Това са Браницкият епископ Пахомий, ​Смоленският епископ Висарион и Белоградчишкият епископ Поликарп. Нито един не гласува за Главиницкия епископ Макарий, Величкия епископ Сионий, Мелнишкия епископ Герасим и Велбъждския епископ Исаак.

„Предстои да бъдат изготвени протоколите“, каза наместникът на сливенския митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководеше изборния процес.

Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles