22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Смолянският театър с премиерен спектакъл за половин век „Диви разкази“

 

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще представи премиерата-спектакъл „Палежи и грабежи“ по разкази на Николай Хайтов. Постановката е на режисьора Юри Дачев и театъра. Спектакълът е посветен на 50 години от първото издание на „Диви разкази“. Премиерата му ще бъде на 7 ноември от 19.00 часа.

Преди спектакъла, от 18.00 ч. във фоайето на театъра ще бъде представено новото

издание на“Дневник“ – книга първа, 12 том от събраните съчинения на Николай Хайтов. Изданието е на издателство „Захари Стоянов“ и също е посветено на половин вековния юбилей. Илюстрациите са на младата художничка Люба Дашова – второкурстничка в Националната художествена академия. Тя обаче спечелва конкурса за илюстрациите, проведен през 2014 г., когато още е била ученичка в Националната художествена гимназия в София.

Събитията ще бъдат придружени с изложбена експозиция на Фондация „ПАМЕТ“  от конкурсни проекти за илюстрация на  книгата, от ученици на художествената гимназия в столицата.

 

„Диви разкази“ на Николай Хайтов се нареждат в голямата българска литература. Неслучайно преди да е изтекла една пълна година от тяхното издаване и то в двадесетхиляден тираж, наложи се настоящето второ издание. Това е, защото тези разкази са написани от художник със силно, искрено талантливо перо, който много знае и много може. Макар че у нас всяко по-крайно мнение, особено похвала, се посреща с неизбежния скептицизъм, ще си позволя да перифразирам началото на един от неговите разкази: „Ако търсите талант суров и земен, с яки корени в българската земя и литература, с мъжествен колорит и жизненост, която рядко срещаме — този е…“

Иван Цветков, автор на предговора на първото издание

„Словото на Хайтов, това е Вселена, в която пристъпиш ли веднъж, е за цял живот! Героите на Хайтов – чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати, съизмерими с величието на Родопа планина и достолепието на родопчанина. Мисията, която писателя защитаваше и основния завет, който ни остави,  беше Очовечаването и няма разказ, есе или ред дори, в който героите на Хайтов , да не го следват.“

Здравец Хайтов, син на неповторимия български разказвач

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles