20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Солен кекс „Изчисти хладилника”

Подходяща закуска за поспаланковци, а защо не  за лек обяд

От: Александра Златева,

Фото: Авторката

Поспали сте до по-късно в почивния ден, но трябва да наваксате времето и да приготвите бърза закуска за домашните, че дори и лек обяд. Не лош вариант за такава ситуация е соленият кекс от типа „Изчисти хладилника”. Това съвсем не означава, че в него ще сложите отпадъци, но всичко, което смятате, че изостава може да бъде сложено в суровото тесто.

Самото забъркване на тестото не отнема повече от 10-15 минути. За печенето са необходими между 20 и 30 минути според особеностите на фурната.

Високо качество на изгодни за вас цени в АВАНТИ

Може да се консумира както с кафе и чай, така и с мляко с какао, с кисело мляко или плодов сок. Ако ви изненада приятелка след обяд, можете да го забъркате набързо и да я почерпите, като в добавка налеете и по чаша бяло вино. Напитки, подходящи за вашата трапеза можете да закупите от веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Продукти: ½ кофичка кисело мляко, 3-4 яйца, 2 чаени чаши брашно (колкото е необходимо за тесто за кекс), ½ чаена лъжичка сода, ½ чаена чаша олио, от ½ до 1 чаена чаша натрошено сирене (ако другите допълнения са в по-малки колчества, сложете една чаша), кашкавал настърган – ½ чаша, нарязани колбаси на ситно или шунка – ½ до 1 чаша, кисели краставички нарязани – 3-4 броя, маслини без костилки нарязани – половин чаша.

Количеството на продуктите-допълнения варират по ваш избор в зависимост от броя видове и количества.

Приготвяне: В добре разбърканите яйца, захар и олио (не е задължително да е с миксер) се прибавят брашното и содата, като сместа се бърка енергично. Добавя се натрошеното сирене и се разбърква леко. Добавят се останалите нарязани продукти. Сместа се изсипва в средно голяма тава, намазана с олио предварително и посипана на дъното и страните с брашно. Пече се 20 – 30 минути според силата на фурната.

По желание на домакинята, преди тестото да се сложи за печене, може да се поръси със сусам.

Забележка: Количеството солен кекс от тази доза е колкото за сутрешната закуска на четирима души с добър апетит.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles